Kedves Olvasók!

Fogadjátok szeretettel egyik kedves szabadúszó újságíró Olvasónk interjúját az intuitíven éneklő Szabó Andreával, művész nevén Ashartival.

Jó olvasást és szép perceket a zenével! Scarlett

***

8620673531_2d350bd881_oAz intuitív éneklés gyógyító ereje – Egy kozmikus nyelv amely a lélekhez szól?

A feljegyzések szerint több mint 4000 éve Enheduanna, Akkád hercegnő, a holdisten papnője volt az első aki isteni adományként hangjával és himnuszaival gyógyította a beteg embereket. Azóta számtalan helyen és kultúrában használták fel az emberi énekhang gyógyító erejét. Modern, rohanó világunkban mára teljesen megváltozott mindaz, amit régen a zenéről gondoltunk – mégis az emberi énekhang ereje ugyanaz maradt – tehát lelkünkhöz szólhat ugyanúgy, mint sok ezer évvel ezelőtt és gyógyíthatja azt!

Talán még kevesen tudják, hogy hazánkban is létezik egy elhivatott énekművész, aki hangjával, hasonlóan, mint egykor Enheduanna tette, az intuitív éneklés erejét használva segít bárkinek, aki szeretné felfedezni és felszabadítani a saját belső világát és gyógyítani a lelkét.

Szabó Andreával, művésznevén Ashartival, az intuitív énekesnővel beszélgettem erről.

Kedves, Andrea, elsősorban az érdekelne engem, hogy ön tudatában van annak, hogy mit énekel? Érti és érzi vagy csak egyfajta hangulatként közvetíti?

Tudatában vagyok. Pontosan szó szerint nem tudom még lefordítani, de annak is eljön az ideje ahogy én is haladok a saját utamon és fejlődőm. A dalok szövege is ugyanúgy érkezik, mint az, hogy mi legyen a címe, milyen hangszerek szerepeljenek, vagy mi legyen a klipen. Minden információ. Az első hangtól az utolsóig, az első képkockától az utolsóig.  Egyszerűen folyamatosan kapcsolatban vagyunk a szerzőtársam és én ezzel a „forrással” ami tulajdonképpen mindkettőnket vezérel.

Tehát akkor ezek a dalok egyfajta „csatornázott üzenetek” valahonnan? Nem improvizációk?

Az intuitív éneklést a hagyományos zeneoktatásban az improvizációk közé sorolják, de véleményem szerint külön kell venni. Az improvizáció egy meghatározott karakterkészletből dolgozik, amit ismer a művész. Olyan ez, mint amikor a számítógépet beszélni tanítják. Adva vannak bizonyos karakterek, és abból dolgozik. A csoda onnantól kezdődik, amikor a tudatom, az Énem kitágul és kapcsolódom a felsőbb világok felé. Médium is vagyok egy bizonyos értelemben, de nem egy teljesen különálló szellemi lény üzeneteit közvetítem, hanem a kiterjedtebb felsőbb önmagamét, ami talán ennél is jóval több… Éneklés közben teljesen a tudatomnál vagyok, mégis egy tágabb látószög információit fogadom be.

Tehát komponáláskor sosem gondol, gondolnak, tudatosan egy témára hanem minden úgymond „fentről” érkezik? Csak hagyni kell, hogy minden megtörténjék?

A témák sosem tudatosak abban az értelemben, hogy pl. divat az „almáról” énekelni, és akkor mi is írjunk egy ilyen dalt. Hagyom, hogy megérkezzenek az üzenetek gondolatok formájában, majd formába öntjük. De a formához is érkezik segítség. Sokszor a „véletlen” kapcsán.  Legtöbbször párhuzamosan dolgozunk a szerző társammal, egymástól függetlenül. Mégis illeszkednek a gondolataink. Az, amit ő megjelenít zenében, és az, amit én gondolok hogy meg szeretnék jeleníteni. Ez azért van, mert ugyanabból a forrásból dolgozunk csak másképpen, hisz ő zeneszerző én pedig énekes vagyok.

L1030292-300x225

Mik a tapasztalatai? Hogyan hat ez az emberekre, különösképpen a gyerekekre?

Az intuitív ének a gyerekeknek egy teljesen természetes dolog. Eszükbe nem jut megkérdezni, hogy milyen nyelven énekelek. Élvezik, elfogadják, belemerülnek. A kor előrehaladtával zárulnak be azok a közvetítő csatornák amelyek segítségével valahol ők értik és érzik hogy miről énekelek.  Jellemzően innentől kezdve kezdenek el kérdezgetni.

Ez általában a tizenéves kor környékén van. ( Itt már nemcsak egyszerűen megélik és természetesnek veszik amit hallanak hanem már kérdések is felmerülnek bennük..)  Kisebb korban evidens és természetes a beteg gyerekeknél is. Így például a down kórosoknál, az autistáknál is. Általánosan elmondható, hogy lenyugszanak a gyerekek, kezelhetőbbé válnak, az állapotuktól függően kifejezik az érzéseiket, élményeiket, amit tapasztalnak.

Milyen utólagos visszajelzéseket kapott a fellépései után? Különösen azokra gondolok akik valamilyen betegséggel küzdenek? Hogyan élték meg amikor énekelt nekik és miképpen hatott ez a betegségükre?

Szeretném kihangsúlyozni, hogy a dalaim a lélekre hatnak elsősorban. Mivel azonban a testi betegségek is a lélek kivetülései, amennyiben a lelki problémák oldódnak, úgy változik a hallgató fizikai állapota is. A sírás, az örömkönnyek, a felszabadultság érzése általános a terápiákon és a koncerteken is. A teljesség igénye nélkül foglalkoztam nemi erőszakot átélt emberekkel és rákban szenvedőkkel is eredményesen. Számos masszőrtől kapok visszajelzést, hogy a dalaimat használják munka közben. Ugyanakkor megint csak hangsúlyoznám, hogy a dalok nem csak az egyensúlyból kibillent emberek számára születnek, hanem mindenkinek, aki szereti az igényes zenét.

Mikor és hogyan fogalmazódott meg önben hogy ezt akarja csinálni, ez legyen egyfajta küldetése?

Ma már tudom, hogy az intuitív éneklés az életfeladatom. Eljuttatni a hangom által közvetített szeretet energiát az emberekhez. Közel tíz évvel ezelőtt egy Kung Fu mester kérdezte miután énekeltem, hogy miért nem csinálom, mert az, ami a torkomból fakad, az emberekre nagyon jó hatással van és akár gyógyíthatja is őket! Rövid idő alatt többen megerősítettek ebben. Ez volt a kezdet. Onnantól kezdve jártam énektanártól ének tanárig, indultam el egy teljesen más belső úton. Szabályosan fel kellett fedeznem hogy ki és mi vagyok.

Hangját hogyan képezte eddig? Mennyire gondolja fontosnak a hagyományos énekesi képezettséget az intuitív éneklésben?

Rövidebb kihagyásokkal folyamatosan vannak hangképző tanáraim. Jelenleg Temesi Mária a Szegedi Tudományegyetem Konzervatóriumának magánének-tanszékvezetője, docense. Számos világversenyt nyert operaénekes, aki énekelt, többek között Lucano Pavarottival is.

Az éneklés folyamán a testem az én hangszerem, ezért nagyon fontosnak tartom, hogy jól fel legyek hangolva. Ha éneklés közben azt érzem például, hogy magasabb és magasabb hangokat énekeljek, vagy hosszan kitartsak egy hangot, akkor a fizikai testem nem lehet ebben akadály. A kiteljesedés egyik eszköze az, ha képzett a hangom. Ugyanakkor  mégis van különbség ha „normál” dalokat énekelek, és ha intuitívakat. Megváltozik a hangszínem, nagyobb hangterjedelmet fogok át.

IMG_7566-200x300Ön szerint az intuitív éneklés hol lehet a legjobban az emberek segítségére?

Bárhol. A dalaimhoz nem feltétlenül szükséges elvonulni. Autóban ugyanúgy hallgatható, mint koncert termekben vagy terápiákon. Természetesen az élő hangnak van a legnagyobb energiája. Az elektronika ebből levesz.

Különféle rendezvényeken lépek fel, dolgozom iskolákban, és egyéni valamint csoportterápiákat is tartok. Mindegyik kiváló közeg a változásra.

Mik a további tervei? Hogyan gondolja,, milyen helye és jövője van a kultúrában és az alternatív terápiák közt az intuitív éneklésnek? Ha röviden kéne megfogalmaznia, miben különleges és mivel ad többet az embereknek az amit ön csinál?

Miben vagyok különleges?  Sokak szemében talán én is csak egy újabb művészetterápiás módszer megalkotója vagyok. Mégis hatalmas szabadság, művészi élmény, amikor intuitíven énekelek. Hatása rendkívül gyors, független vallástól, nemzetektől. Minden emberhez szól, aki ma itt él ezen a bolygón!

A terveim között szerepel, hogy a hangom minél több emberhez jusson el koncerteken, lemezeken, filmzenéken, terápiákon keresztül. A nyáron Los Angelesben koncerteztem, és annyit elárulhatok, hogy rövidesen utazom vissza.

Hosszú távon pedig olyan iskolákat szeretnék, ahol a gyerekek intuitív módon tanulhatnak éneket és zenét, mert ez egy rendkívül hatásos, örömet okozó, boldogság teremtő „módszer”. Szabaddá teszi a lelket.

216_2011_08_29_21_04_40BIO :

Intuitív énekesnő vagyok,  médium. Művésznevem az ’Asharti’ ó tamil nyelven annyit jelent: extra különleges erő.

A dalaim a pillanat művei. Mindig más a közönség, más az üzenet is. A nyelv egy ősi kozmikus nyelv. Bár valóban nyelv, egyelőre nincs tudomásom róla, hogy más is beszélné pont ugyanezt a Földön. Véleményem szerint a szavaknak és a hangoknak, dallamoknak a frekvenciája, az együttes energetikai értéke számít igazán. 

Ez egy erős szeretet energia, amely a lelket finoman körbeveszi és oldja. Dolgozom autistákkal, down kóros és egyéb halmozottan sérült gyerekekkel, tinédzserekkel, felnőttekkel. Oktatok intuitív éneklést is. Van terápiás cd-m és dolgozom színpadon, koncerteken. Minden előadás üzenet. Az emberek ettől boldogabbak lehetnek, szabadabbak, és meg merik élni önmagukat. Az elfojtások, félelmek és problémák oldódhatnak. Bárhol lehet hallgatni.

Koncerteztem: Svájctól kezdve Olaszországon, Ausztrián, Szlovákián, Lengyelországon keresztül legutóbb éppen Los Angelesben. 

Zeneszerző társam: Látó Richárd, a Kecskeméti Katona József Színház karnagya, a Magyar Bronz Érdemkereszt Polgári Tagozat friss kitüntetettje.

Színpadi munkáink: Újjászületés 2010, Return of Arkadia 2014,

Lemezeink: Fénykereső 2011, Colours of Symphony 2013-14 (kiadás alatt)

www.asharti.com

Riport: JB

Reklámok