Sziasztok!

Talán emlékeztek rá, hogy tavaly készítettem egy videófeliratot a márciusban lezajló napfolttevékenység és egy maja lelelet közötti összefüggésről.

Emlékeztetőül: https://www.youtube.com/watch?v=C9s0BxNbmjI

Úgy néz ki, hogy a napokban hasonló napfoltot fotózott a NASA S.D.O.
Még az Origora is felkerült róla egy rövid cikk, és a kép.

Ha esetleg érdekesnek találjátok, érdemes összevetni a két infót.

üdv, Edina

Hatalmas lyuk nyílt a Napon

[origo]|2013. 01. 23., 11:44|

10 komment

Címkék:Nap, koronalyuk, napszél

Óriási koronalyuk tátong a Nap felső légkörében, amelyből intenzív napszél áramlik ki. A napanyag a hét végén érheti el a Földet.

A NASA napkutató űrszondája, az SDO (Solar Dynamics Observatory) készítette az alábbi felvételt a Napról, január 23-án. Az ultraibolya színképtartományban készült fotón látható sötét terület egy úgynevezett koronalyuk a Nap déli féltekéjén. Mérete a Földének sokszorosa (a Nap átmérője kb. 110 Föld-átmérő).

 20130123-nap-koronalyuk-napszel3

A nyilakkal övezett terület a koronalyuk. Hőmérséklete kb. 1 millió fok (K), ami alacsonyabb a környező területekénél. A kép nagyobb változata itt tekinthető meg. Ezen a legfényesebb foltok (pl. 2 óra irányában) napfoltok feletti területek, ahol teljesen zárt a mágneses tér

A koronalyukak mérete és gyakorisága növekszik a napfoltciklus maximuma felé közeledve (ez most 2013-ban várható). Ilyenkor nemcsak a pólusok környékén fordulnak elő, hanem alacsonyabb szélességeken is.

A koronalyukak olyan területek a Nap légkörében, ahol részben felnyílnak a mágneses erővonalak. Ez lehetővé teszi, hogy nagy mennyiségű napanyag távozzon az űrbe, töltött részecskék áramlataként – ezt nevezik napszélnek. A koronalyukakból kilépő napszél sebessége 4-500 km/s.

Az aktuális koronalyukból kiáramló napanyag várhatóan a hét végén (január 26-27-én) éri el a Föld pályáját. Hogy eltalálja-e a Földet, az egyelőre kérdéses. Amennyiben igen, sarki fények alakulhatnak ki a magasabb földrajzi szélességeken, de valószínű, hogy kisebb lesz a hatása, mint amikor egy napkitörés miatt kirobbanó napanyag éri el a Földet.

A NASA szerda este (magyar idő szerint 19 órakor) tart sajtótájékoztatót a témában.

Forrás: http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20130123-nap-korona-lyuk-napszel.html

 

 

Reklámok